75.000 Controles – een andere kijk.

De fiscus wil volgend jaar 75.000 controles uitvoeren als middel om haar doelstelling van 700mio Eur bijkomende inkomsten te realiseren.

Snel berekend: dat is ongeveer +/- 9.333 Euro. Pèr controle. *Slikt even*  Say what???

Elke fiscale (routine)controle wordt +/- 1 maand op voorhand aangekondigd en kost de belastingsplichtige van een modaal bedrijf snel 2 werkdagen. Alle documenten/papieren/stukken en verantwoordingen moeten verzameld worden, evenals de “vragenlijst” van de controleurs.

Voor de meeste fiscale controles doet een KMO beroep op een fiscaal raadgever of een accountant. Die doet dat niet voor niks. Een conservatieve raming van een vlotte fiscale controle levert snel een factuur van 2.000 euro op voor “bijstand” van de accountant. Als er dieper gegraven wordt,  kan de controle verschillende dagen uitlopen. Dan stijgt niet alleen de mogelijke fiscale boete, maar evenredig ook de factuur van de accountant.

Soit, we willen niet overdrijven en houden het op 75.000 controles aan 2.000 euro per controle: dat is 150mio Eur die de Verenigde Belgische Accountants op hun rekeningen gaan mogen bijschrijven. Merci Elio. Er is toch al één beroepsklasse die wel vaart bij het Belgisch fiscaal labyrint en de aangekondigde fiscale heksenjacht. Bestaat er trouwens een ander woord voor een verTIENvoudiging van het aantal controles op amper 2 jaar tijd?

Stel u even voor dat dit bedrag van 150mio eur productief aangewend zou worden, bvb in onderzoek of productie… Maar we wijken af. Trouwens, een “vlotte” fiscale controle door een fiscus “op oorlogspad” lijkt me iets utopisch aan het worden. Er is een gapend gat in de begroting dat dezelfde overheid heeft veroorzaakt. Het begrotingstekort waarvan de legendarische Guy Mathot (PS) ooit zei dat het “vanzelf” zou verdwijnen, weet u wel. Tussen 1973 en 1993 steeg het tekort van 30pc naar 130pc van ons BBP. Daar betalen we nu nòg voor. Beste vakbonden, jullie stonden er toen op te kijken. “Ons geroemd sociaal model”, noemen jullie dat. Met geld van onze kinderen en kleinkinderen. Maar dat is een detail.

Dat was vòòr de financiële crisis.

Er zal dus 700mio Eur gevonden worden, goedschiks of kwaadschiks.

Een controle duurt gemiddeld 1 à 2 dagen door 2 à 3 personen (minstens de controleur vennootschapsbelastingen + de controleur van de BTW).
Meestal moet achteraf nog bijkomende informatie doorgestuurd worden -> dat kost extra tijd voor de vennootschap, fiscalist én controleurs.

Kan iemand mij berekenen wat de economische kost is van 75.000 fiscale controles en de energie die daar vooraf, tijdens en nadien moet ingestoken worden? Laat ons het voor de eenvoud houden op 2 personen aan de kant van het gecontroleerde bedrijf: de zaakvoerder en een fiscalist. En nog eens twee aan de kant van de controleurs. 75.000 x 4 man x 2 dagen = 600.000 man/dagen. Voor nul komma nul economische groei. Impressive!

Volgens Professor Mause kosten de controles even veel als ze opbrengen! Dat wordt dan weer tegengesproken door de woordvoerder van Financiën Dhr Adyns die er in één adem aan toevoegt: “In België is de belastingwet héél complex”. No Shit, Sherlock. U hebt net de hoofdoorzaak van fraude en ontwijking genoemd: de idiote complexiteit van het systeem gecombineerd met de hoogste belastingtarieven van Europa.

Kan iemand tegelijk ook berekenen wat een simpeler, transparanter systeem van fiscaliteit zou besparen als we niet in een juridisch en fiscaal doolhof zouden moeten opereren? Minder controleurs nodig omdat er minder regels zijn. Minder uitzonderingen en geen wildgroei in de tarieven.
Even opfrissen: we hebben in Belgie de grootste overheid ter wereld; 30pct van de werkende bevolking werkt voor de overheid. Daarnaast hebben we ook nog eens het wereldrecord fiscale ambtenaren: ongeveer 30.000.  Feit. Geen propaganda. 

De overheid heeft zélf een fiscaal en juridisch doolhof gebaard. Mijn sympathie gaat uit naar de bonafide KMO-ondernemers die in dit labyrint moeten ondernemen, en die bij élke controle de speelbal zijn van zowel de controleurs als hun accountants. “Fiscaal in orde zijn” is nergens zo subjectief en voor interpretatie vatbaar als in België. 

Ga er maar eens gaan staan. 

 

 

 

Advertenties

One Comment

Add yours →

  1. Voetnoot:@AndreasTirez rekende even voor dat 600.000 man/dagen een waarde vertegenwoordigt van ruwweg 200 mio euro. Tel samen met de 150mio euro accountants kosten en je bekomt een bedrag van 35 0mio euro die de fiscale controles kosten om een (absurd) bedrag van 700 mio euro te gaan "halen" bij ondernemingen.Daarboven kan je je de vraag stellen welk ontradend effect onze complexe en vijandige fiscaliteit heeft op startende ondernemers. Deze repressie zal ongetwijfeld ook veel bonafide ondernemingen hard treffen door tijdverlies en eenzijdige interpretatie van de wetgeving door de fiscus.De gigantische belasting administratie, de complexe wetgeving in combinatie met de hoogste belastingtarieven van EU leveren zo niks op maar vormen een zichzelf voedend pervers systeem dat arbeid, welvaart en ondernemerschap vernietigt.We zouden zo veel meer ambitie moeten hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: