De Maeseneire is Schettino niet. #Adecco

Die vergelijkingen met Schettino zoals de nochtans behoedzame Geert Noels deze ochtend in het radioprogramma #DeOchtend deed, ik zou daar zuinig mee zijn. 

Kapitein Francesco Schettino veroorzaakte op 13 januari 2012 een gigantische scheepsramp door de Costa Concordia te laten afwijken van de vooraf uitgestippelde computerkoers voor een rondje “showboating” rakelings langs de kust van Isola del Giglio. 32 mensen lieten daarbij het leven, 2 zijn op vandaag nog steeds vermist, en in totaal 4.252 mensen aan boord zijn aan de dood ontsnapt.

Schettino staat sedertdien symbool voor roekeloze dwaasheid met rampzalige gevolgen, in combinatie met het laffe ontvluchten van eigen verantwoordelijkheid. Niet alleen was de kapitein de rechtstreekse en wellicht enige verantwoordelijke voor de scheepsrramp, hij sprong nadien als een van de eersten in een reddingssloep.

Wanneer de in Zwitserland wonende CEO van Adecco, Patrick De Maeseneire, ondernemers hier komt toespreken onder de slogan “If you can leave Belgium, run” dan verwoordt hij wat veel ondernemers al maanden binnenskamers en met hun fiscalisten bespreken. Er is sedert het aantreden van Di Rupo een goed gedocumenteerde uittocht bezig van ondernemingen. En een “discretere” vlucht van ondernemers naar meer betrouwbare oorden. Luxemburg, Zwitserland of landen buiten de EU met een stabielere (niet noodzakelijk lagere) fiscaliteit. Ik woon in Knokke. De uittocht die ik hier gadesla heb ik de voorbije 15 jaar nooit gezien.

Hoeveel Vlaamse ondernemers hebben inmiddels discreet elders hun tenten opgeslaan? Het wordt bijna een criterium om te oordelen of iemand écht rijk is. Wie zeer vermogend is, is meestal al lang gevlucht, of verpakt zijn vermogen in een structuur buiten bereik van de Belgische fiscus. De plannen voor een vermogensbelasting kunnen we beter een “StumperdsBelasting” noemen. Ze zal enkel voor de zoveelste keer de (succesvolle) middenklassers treffen en verder ontmoedigen. Want zélf een pensioen bijeen werken wordt op die manier onmogelijk. Albert Frere & co gaan er heus hun nachtrust niet voor laten.

Dat ondernemers & ondernemingen vluchtroutes bekijken heeft alles te maken met de botte aanpak van fraudebestrijding, de aangekondigde vermogensbelastingen en de totale rechtsonzekerheid in dit land. De domme, retroactieve belasting op bedrijfswagens (die nog steeds niet op punt staat) is daar een mooi voorbeeld van. Die jaloeziebelasting deed de automarkt mee instorten en zal meer kosten dan ze ooit zal opbrengen. Het is een schoolvoorbeeld van het schokkend herschrijven van de regels terwijl de match bezig is. Dag op dag zagen eigenaars van luxewagens zich geconfronteerd met belastingstijgingen van 100 tot 400 pct en meer.  Zonder overgangsmaatregelen. Doe dat met ambtenaren en ze breken Brussel af. Doe dat met ondernemers en ze gaan niet staken. Maar je ondermijnt hun vertrouwen en eerlijk gezegd steeds meer ook de “goesting” om hier nog te ondernemen. En daar gaat het over.

Zijn Adecco en zijn CEO dan de oorzaak van de uittocht van ondernemers en ondernemingen? Ik dacht het niet. 

Als ik nadenk over rampen veroorzaken en verantwoordelijkheid ontvluchten denk ik eerder aan het ACW en ARCO die zichzelf 1,2 miljard belastinggeld toeëigenen (plus winstbewijzen bij Belfius) nadat ze zelf aan het stuur zaten bij de grootste financiële ramp uit onze geschiedenis. Of aan Leterme die voor zichzelf een mooie post bij het OESO versiert, nadat hij de bevolking opzadelt met rampzalige waarborgen die ons jaarlijks vele miljarden gaan kosten. De weigering om te getuigen voor de Dexia commissie versterkt de “Schettino” perceptie, dat kan u mij als krantenlezer niet kwalijk nemen.

De provocerende uitspraken van De Maeseneire voeden het debat over de essentie. Dit land gunt geen succes. Onze ondernemers worstelen met de hoogste belastingen uit de EU en een dagelijks toenemende complexiteit van de fiscaliteit. Het ondernemersklimaat is sedert het aantreden van DiRupo1 grondig verziekt.

Dat de socialisten nu pleiten voor het lossen van de begrotingsdoelstellingen en de terugkeer naar budgettaire laksheid is niet van aard om dat vertrouwen te herstellen.

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: