Rulings.

“Socialisten pleiten voor meer rulings” kopte de De Standaard deze week. Aan het woord was John Crombez met een pleidooi om rulings uit te breiden naar KMO en deze transparant te communiceren. Om een of andere reden zou Koen Geens dat afgeblokt hebben onder #DiRupo1. Ons fiscaal systeem zou dan een beetje opschuiven in de richting van het Nederlandse systeem waar de fiscus eigenlijk de eerste adviseur is van de belastingplichtige in plaats van de “adversary”.

Sta me toe daar enkele kritische noten bij te plaatsen. Rulings zijn absoluut een nuttig lapmiddel in een fiscaal landschap van hoge tarieven en tal van uitzonderingen en grijze zones veroorzaakt door lobbyfiscaliteit. Maw: rulings zijn nodig in een socialistisch fiscaal landschap dat gekenmerkt wordt door complexe uitzonderingen voor allerhande doelgroepen. Een complexiteit waar een kat zijn jongen niet meer terugvindt. Een lapmiddel is geen substituut voor intelligent beleid. En lagere lasten in combinatie met drastisch beperken van uitzonderingen en subsidies en een stabiele fiscaliteit levert wereldwijd meer welvaart en belastingontvangsten op. Waarom lanceert Crombez dat debat niet ipv debat over rulings?

Ik vraag me af welke KMO het peperdure advies van accountants en fiscale advocaten nog kan betalen. Het is knokken om een euro winst te maken in een onstabiel sociaal klimaat met duur personeel en moordende internationale concurrentie. Moet de aandacht van het beleid niet gaan naar het dringend vereenvoudigen en verlagen van tarieven, het wegnemen van obstakels om te ondernemen ipv de oorzaken ongemoeid te laten?

En is het verstandig om de onzinnige hoge en complexe fiscaliteit nu te betonneren met rulings en dus de macht te verschuiven van de wetgever naar de administraties die zo “a la tête du client” rulings kunnen toestaan? Administraties gehoorzamen aan het politiek gezag van het moment. Het is een verwatering van de democratie.
Rulings zijn een slag in het gezicht van al wie correct zijn (torenhoge) belastingen betaalt. Ze zijn een een pleister op een houten been. En het plotse pleidooi voor meer rulings maskeert wellicht een agenda van (nog) meer macht aan de administries.

Doordat onze fiscaliteit zo complex is hebben we ongeveer 27.000 fiscale ambtenaren. Als je dat per capita gaat uitrekenen is dat een wereldrecord. De grootste fiscale administatie ter wereld in verhouding tot het aantal inwoners. Die administratie gaan we bijkomend belasten met het evalueren van rulings? Zonder dat we éérst de oorzaak van de complexiteit gaan aanpakken? Ik geef u op een blaadje: de roep om nòg meer personeel zal snel luider worden. Het is in onze fiscale context een uitzichtloze piste.

Waarom niet éérst de vennootschapsbelasting naar 15pct brengen en alle subsidies aan bedrijven afschaffen/afbouwen? Zeg niet dat daar geen geld voor is, want de opbrengst van de vennootschapsbelasting is vandaag ongeveer gelijk aan het totale bedrag van subsidies aan bedrijven. Zoek het maar op. Is dat niet het debat dat we moeten voeren? Waarom KMO beperken in hun groei door hoge belastingen om dan dat geld te vergooien aan subsidies voor multinationals die hun deuren sluiten zodra de niet-duurzame subsidiestroom opdroogt? Als KMO dezelfde belastingdruk zou hebben als multinationals worden we in geen tijd een land van multinationals.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: