De straat. #TerzakeTV

16 December, 2014

Vanavond even #TerzakeTV gekeken met Annelies Beck die Kristof Calvo (Groen) en Servais Verheirstraeten (CD&V) had uitgenodigd. Blijkbaar is de afgelopen week de parlementaire democratie afgeschaft. Zo gaat dat. De ene week is het er nog en de week erop BAM. Weg. Blijkt namelijk dat er zelfs geen debat meer is over het al dan niet invoeren van een vermogens(winst)belasting. Dat debat hebben ze bij de VRT helemaal gehad. Verdomde fiscaliteit. Zo complex, zo saai. Al die cijfers en technische argumenten. Gedaan ermee. Iemand bij de VRT heeft beslist dat het welletjes geweest is. Dat debat komt niét meer aan bod.  Trouwens, volgens een opiniepeiling zou een meerderheid voor een bijkomende vermogens(winst)belasting zijn. Niet minder dan 80 percent van de ondervraagden vindt het prima dat iemand anders meer belastingen moet betalen. Dat zou een mens toch nooit verwachten.

In een normale parlementaire democratie waar een regering gevormd wordt door vier partijen waarvan de drie grootste tégen een nieuwe belasting zijn en één warm en koud blaast (omdat die éne altijd warm en koud blaast) zou je denken: “Dat komt er nooit door”.
Maar dat kunnen we dus wel schudden.

25 mei 2014. De verkiezingen. Het is niet omdat een paar miljoen Belgen naar de stembus gegaan zijn en daarop maanden onderhandelingen volgden dat je plots moet denken dat die kersverse meerderheid ook het beleid mag bepalen. Neen! Wat had je gedacht.

Als een paar miljoen mensen gaan stemmen en na maanden onderhandelen komt er een regeerakkoord uit de bus dat “het middenveld” in dit land niet helemaal bevalt dan gaat dat feest niét door. Punt. Dan zijn verkiezingen en democratische processen ondergeschikt aan gazetten peilingen en straatprotest. Niet dat zulk straatprotest er spontaan komt of zo. Dat komt er pas na groteske verdraaiing van de feiten, verzwijgen van cruciale elementen uit het regeerakkoord. Ja zelfs gewoon continu liegen over de inhoud. Desinformatie. Met complexe fiscale thema’s is dat altijd een ‘winner’.

U moet begrijpen beste kiezer: uw mening doet er niet toe. De zuilen/het middenveld in dit land hebben het beste met u voor. Akkoord, u hebt uw ding gedaan, uw protest uitgedrukt in het kieshokje. Dat was niet netjes van u en daar zal u op passende wijze voor gestraft worden. Ondermeer door enkele extra miljarden op te hoesten die ondertussen verloren zijn gegaan aan stakingen, blokkades, bedrijfssluitingen, verloren investeringen en hopeloos geworden prospectie inspanningen.

En dus is het logisch, ja zelfs wenselijk dat er niét meer gediscussieerd wordt over de wenselijkheid van nieuwe belastingen. Nee, de VRT ambtenaren hebben in al hun wijsheid beslist dat die discussie nu afgesloten is. Nu moet die stoute CD&V losgeweekt worden uit die verfoeide rechtse meerderheid. En God ja, waarom zou een TV-anker geen formatiepoging wagen in de studio van TerzakeTv? Komaan zeg Verheirstraeten, waarom breek je de meerderheid niet en gun je Kristof Calvo de 7 miljard opbrengst niet van een vermogenswinstbelasting? En kom niet af dat die voorgespiegelde cijfers van GROEN niet kloppen. Dat in een veel groter land als Frankrijk zulke tax niet eens een kwart opbrengt. Die cijfertjes interesseren misschien mensen in een democratie. Maar er is gestaakt, werkwilligen werden massaal geblokkeerd, er is gevochten in Brussel en er zijn winkels overhoop gehaald in Namen. Hebt u het nog niet begrepen? U hebt gestemd maar nu nemen de zuilen het definitief van u over.  Vanaf nu telt de wet van de straat en die gehoorzaamt aan de zuil.  Voor je het weet valt de energiefactuur voor die windmolens en zonneparken in de bus en dan gaat Kristof Calvo zijn 7 miljard euro hard nodig hebben. Van u, beste middenklasse.

Het middenveld regeert het land, beter dat ooit te voren.
De zuil heeft het beste met u voor.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: