Ontwricht. @wbeke @jvanovertveldt #FordGenk

Vandaag is het doek definitief gevallen voor Ford Genk. Op de piek van de productie werkten daar 14.000 mensen. Dat was de laatste twee jaar teruggevallen tot 5.000 mensen. Wie denk dat dergelijke klappen de politiek aanzetten om eens héél diep in eigen boezem te kijken en na te denken over een intelligente fiscale strategie voor de lange termijn is er meteen aan voor de moeite. Wouter Beke reageerde als volgt:-

Schermafbeelding 2014-12-18 om 16.05.36

Laat ik dat even vertalen: een extra loonlastverlaging voor “ontwrichte zones” is in essentie hetzelfde als wat Johan Vande Lanotte voorstelde tijdens de vorige legislatuur voor “reconversiegebieden”. Het is een voortzetting van het beleid van steekvlam-en lobbyfiscaliteit van de voorbije 30 jaar. Dat beleid heeft ons gebracht waar we nu staan: een kreupele economie die amper groeit, een overheidstekort van 107pct van het BBP en een put van 15 miljard na de vorige regering -die in essentie 4 jaar tijd verloren heeft om te hervormen.

De reactie van Wouter Beke, hoewel ongetwijfeld goed bedoeld, maakt mij triest. Men beseft blijkbaar nog steeds niet dat net dat labyrint van uitzonderingen en subsidies onze fiscaliteit tot een onwerkbaar en fraudegevoelig systeem heeft herschapen. Net diegenen die het hardste roepen over de noodzaak aan fraudebestrijding, zijn dezelfden die de nominale fiscale druk hoog willen houden. Het zijn ook de eersten om er elk jaar tientallen uitzonderingen en subsidies bij te creëeren. Hoe complexer de reglementering en hoe hoger de nominale lasten, hoe vlotter de grootste bedrijven met de diepste zakken zich aan de belastingdruk kunnen onttrekken. Hoe hypocriet is die politieke verontwaardiging over fiscale ontwijking?

De politiek vindt het blijkbaar belangrijk te “scoren” en stoer te doen over maatregelen die even de illusie scheppen dat er iets gebeurt. In feite maakt men de zaak gewoon erger. We hebben een intelligente fiscale strategie nodig voor de lange termijn, niet de zoveelste uitzondering voor een rampgebied.  We hebben een positief verhaal nodig dat niet alleen Limburg maar gans Vlaanderen fiscaal herpositioneert. Zodat we eindelijk het aanwezige potentieel in dit land ten volle kunnen benutten. We hebben een hoog opgeleide bevolking, uitstekend onderwijs, de beste ligging, centraal in Europa.  We zijn talenknobbels en plantrekkers, werkers die zich vlot kunnen aanpassen. Maar we krijgen nooit de politiek waar we voor kiezen of het beleid waar we voor stemmen. Dat blijft al decennia hetzelfde.

Stop in vredesnaam met die kortzichtige kortetermijnmaatregelen die enkel de illusie scheppen dat er “iets” gebeurt. Stop met doen alsof de zoveelste fiscale koterij voor “ontwrichte regio’s” dit land ook maar één meter vooruithelpt. En stop daar dringend mee, alvorens gans Vlaanderen een “ontwrichte regio” is geworden. Een selectieve lastenverlaging voor “ontwrichte regio’s” in plaats van een drastische verlaging van de verpletterende belastingdruk in gans Vlaanderen is even pervers als het Zilverfonds was voor Pensioenen. Het wiegt de mensen even in slaap terwijl er niks opgelost is. In tegendeel, de problemen in de “niet-ontwrichte regio’s” versnellen. Beide ideeën (Zilverfonds én apart beleid voor reconversiezones) komen trouwens uit de koker van Johan Vande Lanotte.
De problemen zijn groter dan Ford Genk, breder dan Limburg, en dringend voor alle KMO’s die 4 jaar lang gemattrakkeerd werden onder DiRupo.

Niet enkel Genk maar heel Vlaanderen heeft dringend hulp nodig. Het voorstel van UNIZO voor een duaal tarief van 20 pct voor KMO zou een eerste stap in de juiste richting zijn. Gebruik eindelijk deze tragedie van 5.000x jobverlies om een positieve dynamiek in gang te zetten, in plaats van de honderdduizendste politiek gerecupereerde fiscale koterij die de algemene neergang uiteindelijk verder bespoedigt.

Advertenties

2 Comments

Add yours →

 1. Jammer dat waarheden moeten gevonden worden op blogs terwijl ze eigenlijk moeten gezegd én uitgevoerd worden in de Wetstraat…

 2. Robbie heeft groot gelijk.
  Het land is te duur om nog te ondernemen.
  Herinner U de uitspraak, overbelasten geeft als resultaat, minderinkomsten voor de regering.
  Bovendien is er de enorme macht van de verenigingen zonder rechtspersoonlijkheid
  Als u niet naar ons luistert, leggen we de boel plant.
  Ik zal veel bewondering hebben voor mensen welke het land terug gezond willen of proberen te maken.
  Hoop doet leven, maar ik geloof niet dat er nog ergens bereidheid bestaat de trein weer op de rails te brengen.
  Och van treinen gesproken.!!!!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: