460

460 miljoen euro wordt er in het pakket maatregelen van de #taxshift voorzien voor KMO steun. 460 Miljoen Euro. Dat is een bom geld. Maar nergens lees ik hoe dat zal worden ingevuld. Beste Johan Van Overtveldt : ik heb een idee!

Investeer dat bedrag integraal in de invoering van het Duaal Tarief voor KMO. Stop alstublieft met het heilloze subsidiëren van bedrijven. Schaf subsidies aan bedrijven af. Ook Ronny Leten pleitte hiervoor in #TIJD.  Gun eindelijk de kleine (startende) KMO en zelfstandigen een groter deel van de winst die ze zelf met bloed, zweet en tranen en veel lef genereren.

Schermafbeelding 2015-08-07 om 15.01.23

Het verschil in belastingen tussen een grote onderneming en een kleine KMO is 30 procent.  Als kleine KMO’s en zelfstandigen dezelfde belastingdruk zouden ervaren als grote ondernemingen dan werden ze vanzelf groot. Dan konden ze gezondere buffers aanleggen en meer mensen aanwerven.

Schermafbeelding 2015-08-07 om 15.00.35

Stop alstublieft met die heilloze startersplannen. De versnipperde subsidies die enkel tot doel hebben de betreffende politieke partij te laten scoren. Op het terrein veranderen die plannen en subsidies niks wezenlijks.  Ondernemerschap stimuleren is goed, maar erken toch eerst dat ondernemen of starten in dit land niet meer loont.

Schermafbeelding 2015-07-25 om 10.52.33

Sedert de inquisitie onder Vanackere en Crombez is de fiscale ongelijkheid tussen kleine ondernemingen/zelfstandigen en grote bedrijven nòg meer toegenomen. Vroeger kon een klein bedrijf nog die loeiende belastingdruk temperen door kosten te maken. Die kosten belanden sedert de inquisitie van Crombez steeds sneller bij de verworpen uitgaven meestal vergezeld van een boete. Het enige wat Crombez daarmee bereikt heeft is het vergroten van de fiscale ongelijkheid met grote bedrijven. Hoeft het te verwonderen dat jongeren hier liever niet meer willen starten?

Schermafbeelding 2015-07-25 om 10.52.45

Waarom zou je starten in een klimaat waar succes niet gegund wordt? Waar winst belast wordt aan 34pct vermeerderd met een Roerende Voorheffing die nu nogmaals stijgt (!!) van 25 naar 27 pct. Dat levert een totale belastingdruk op bij kleine ondernemingen van 52 (!!!!) pct. Waar is de risicopremie voor de ondernemer? Indien je mislukt is er geen vangnet, indien je slaagt is er geen pensioen en je eigen kapitaalreserve (na belastingen!) is een dankbaar doelwit voor retroactieve herbelasting (cfr liquidatieboni van 10–>25pct) bij élke begrotingsronde.

“Laat de rijken betalen” resulteert telkens in een herbelasting van de middenklasse zegt Bart De Wever. Hij heeft gelijk.

Schermafbeelding 2015-05-19 om 09.21.27

Waarom zou je starten in een land waar de overheid zich bemoeit met elk aspect van de bedrijfsvoering, aanwerving, ontslag. Wie graag “eigen baas” is wordt beter ambtenaar dan ondernemer. Als ondernemer ben je aan handen en voeten gebonden door felle competitie, klanten, leveranciers, personeel en een bemoeizieke overheid.

Stop met de versnippering, de subsidies, het zoveelste plan. Grote bedrijven en multinationals kunnen genieten van de notionele intrestaftrek waardoor ze de facto een pak minder betalen dan de nominale aanslagvoet. Gun kleine bedrijven en zelfstandigen het DUAAL TARIEF voor KMO van 20 pct ipv 34pct. En maak ondernemen opnieuw lonend en aantrekkelijk. Want dat is het al een poosje niet meer.  Dan is er geen begeleiding meer nodig voor ondernemers die geen overnemers meer vinden voor hun bedrijf.  Dan zijn er geen subsidies meer nodig voor starters. Gun ondernemers perspectief met een stabiele en lagere fiscaliteit en dan starten ze hier vanzelf.

Advertenties

2 Comments

Add yours →

 1. Ik ben het eens met het meeste dat hier gezegd wordt. Zou ik wel een bedenking bij willen maken:
  het is niet de eerste keer dat ik uw blog tegenkom, en ik meen opgestoken te hebben dat u een fervent N-VA-supporter bent (corrigeer me als ik verkeerd ben). Vanuit ondernemend standpunt is dat mijns inziens een grove vergissing, uiteraard, ervan uit gaande dat er enkel vanwege materiële belangen gestemd wordt. Over het Vlaamse onafhankelijkheidsstreven of ethisch conservatisme ga ik me even niet uitspreken.

  Dat gezegd zijnde: de N-VA en Open VLD zijn niet uw vrienden indien u kleine zelfstandige bent. Als er partijen zijn die zich echt de facto toegelegd hebben op het verwoesten van de kleine ondernemer, dan zijn zij het wel, om verschillende redenen.
  Ten eerste om de reden die hier in het artikel aangehaald wordt: ze houden de kloof tussen de plichten van zelfstandigen en KMO’s bewust in stand. Verschillende fiscale gunstmaatregelen ten aanzien van grote multinationals, zoals de notionele intrestaftrek, worden door zowel Open VLD als N-VA fervent verdedigd. Dus als er schuldigen zijn van deze kloof, hoeft u niet ver te zoeken. SP.a roept al jarenlang op om de notionele intrestaftrek af te schaffen.Eerlijkheidshalve zal ik daar wel aan toevoegen dat SP.a zich zeer zwakjes opstelt aan de onderhandelingstafel in de laatste jaren en dat ze hun speerpunten, zoals deze afschaffing of de introductie van een vermogens(winst)belasting niet realiseren. Mijns inziens besteden ze meer aandacht aan überhaupt in de regering raken dan echt hun programma te verwezenlijken.
  Dat terzijde, is de politieke wil om de notionele intrestaftrek af te schaffen véél groter ter linkerzijde dan rechts. Bon, dat is maar één maatregel. Volgende dan maar?

  Tax rulings, klassenjustitie en fiscale amnestie: het zijn rechts partijen die deze maatregelen met hand en tand verdedigen. De Belgische staat is dankzij de rulings van Van Overtveldt miljarden misgelopen aan beslatingsinkomsten. Indien onze politieke echt ballen had, dan waren er echte processen geweest die we gemakkelijk hadden kunnen winnen. Hetzelfde geldt voor de manier waarop diamantfraude in ons land gefaciliteerd wordt door rechts (zie ook: de Diamantgroep. Jan Jambon was voorzitter en Willem-Frederik Schiltz van Open VLD ondervoorzitter).

  BTW: deze belasting wordt door rechts vaak voorgesteld als fair, want mensen betalen naarmate ze consumeren, etcetera. De N-VA en open VLD stelden voor om ze te verhogen en nu bij de tax shift is de BTW op verschillende producten fors de hoogte ingegaan. BTW is echter een zeer asociale belasting vergeleken met de belastingen op arbeid. Op arbeid betaalt men een progressieve belasting en worden de zwaarste lasten door de sterkste schouders gedragen. Bij BTW is het in de praktijk eigenlijk omgekeerd. Hoewel rijkere mensen wellicht meer en duurder consumeren, besteden ze een véél lager aandeel van hun beschikbaar inkomen aan consumptie. Anders verwoord: waar een arm gezin op het einde van de maand nog veel rekeningen heeft, zal een gezin met een hoog inkomen veel overhouden. Door de BTW te verhogen wordt de consumptiekracht van de meerderheid van de bevolking ernstig ingeperkt, terwijl dit voor rijkere mensen, die in verhouding veel minder consumeren, weinig verschil maakt.
  Kortom: door de koopkracht van de Belgische bevolking aan te tasten, beschadigen rechtse partijen ook kleine zelfstandigen. Vaak zijn hun producten ook ietsje duurder dan die van multinationals bijvoorbeeld. Wanneer mensen op hun geld moeten letten gaan ze dus naar goedkopere producten op zoek.

  Afstraffing van werklozen: ik kan mij voorstellen dat veel zelfstandige ondernemers tandenknarsend toezien dat mensen met minder talent dan zij van hun belastinggeld leven. Daarom hebben Open VLD en N-VA in het bijzonder een zeer harde houding ten aanzien van werklozen. Dat gezegd zijnde, is het binnen de huidige omstandigheden voor de werklozen geen sinecure om iets te vinden. de merites hiervan terzijde, is het voor zelfstandigen van groot belang dat de werkloosheidsuitkeringen op peil blijven, want ook zij consumeren. Een werklozen die slechts €600/maand ontvangt kan bijna niets consumeren. De economie lijdt…

  Ik kan wellicht nog even blijven doorgaan, maar ik ga hier de laatste reden voor zelfstandigen om hun lidkaarten van N-VA en Open VLD te verbranden geven:
  N-VA en Open VLD houden hun armen open voor twee nefaste dingen voor zelfstandigen: winkelcentra en multinationals/dumpwinkels. Als je ziet hoeveel moeite ze doen om projecten zoals Uplace van de grond te krijgen, dan stel ik mij toch vragen bij de mate waarin ze om zelfstandigen geven. Er zijn al talloze studies gepubliceerd die aangeven dat dergelijke prestigeprojecten de binnensteden doen doodbloeden. Door Uplace zullen Vlaams-Brabant en Brussel-stad een economische aderlating kennen. Het nettoresultaat zal jobverlies in plaats van jobcreatie zijn. Het is tijd dat we politici krijgen die niet de rode loper uitrollen voor meer kooptempels.
  Het tweede is multinationals/dumpwinkels. De manier waarop je een Bart De Wever hoort spreken over dumpwinkels als Primark zou alle zelfstandigen zorgen moeten baren. Het is een schande zulke ondernemingen, die talloze zelfstandigen en KMO’s beschadigen, zo’n hartelijke verwelkoming krijgen.

  Ten slotte: dit citaat klopt niet, of hoeft althans niet te kloppen: “Laat de rijken betalen” resulteert telkens in een herbelasting van de middenklasse zegt Bart De Wever.
  Het is de politieke onwil van rechts die dit citaat doet kloppen. Maar het hoeft zo niet te zijn. Ik roep alle zelfstandigen op: stem volgende keer links. En ik bedoel, écht links, niet het slappe gewauwel van SP.a. Belastingen op vermogen (en enkel echt rijke mensen, ik heb het over minder dan 1% van de Belgen) zijn mogelijk, maar niet met een rechtse coalitie. Rechts, N-VA en Open VLD in het bijzonder, dienen enkel de belangen van steenrijk mensen en multinationals.

 2. Nagel op de kop

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: