Rudy Rudy Rudy Rudy!

Elke vrijdag sta ik met een flink aantal onder jullie in de file naar Brussel. Net als velen maak ik van die tijd gebruik om snel door de headlines van de dag te scrollen op de smartphone. Jawel, ik ben die kerel die niet door heeft dat de auto net voor mij ondertussen al 300 meter verder is gereden.

Nu is dat scannen van mails in het verkeer absoluut af te raden, ook al omdat het bijzonder verwarrend is. Een van de krantenkoppen luidde vandaag “Gaan we ons dan echt zot laten maken door de politieke paniekzaaiers“.

Schermafbeelding 2015-10-02 om 10.12.01

Het gebeurt niet zo vaak dat ik standpunten van Bart Eeckhout deel, maar bij deze kop kon ik me wel wat voorstellen. Wie is het niet beu dat elke poging om de welvaartsstaat betaalbaar te houden wordt afgedaan als een aanslag op de sociale zekerheid? Wie is het niet beu dat kleine, stapsgewijze, sociaal gecorrigeerde en noodzakelijke veranderingen die ons door OESO, De Nationale Bank, Europa en de volgende generaties worden verplicht, aanleiding geven tot wilde demagogie en verlammende stakingen? Wie is niet verontwaardigd dat het middenveld de rol van het parlement wil overnemen?

Bij het lezen van die krantenkop dacht ik meteen aan een andere krantenkop.

Schermafbeelding 2015-10-02 om 10.11.31

Dat soort politieke paniekzaaierij in de aanloop naar de zoveelste (is er iemand die nog de tel bijhoudt??) politieke betoging. We hebben dat stilaan allemaal wel een beetje gehad. Rudy De Leeuw beschikt over het zeldzame talent om in een krantenkop nog meer leugens te persen dan John Crombez.  Geen geringe prestatie.

Schermafbeelding 2015-10-02 om 10.49.28

We lezen dat de bedrijven en de vermogenden “buiten schot blijven”. Ik val dan altijd van mijn stoel als ik zoiets lees. In welk parallel universum leeft deze man en gelooft hij zijn eigen discours werkelijk zelf?

Over de bedrijven en bedrijfsleiders: voor hen steeg de roerende voorheffing onder DiRupo van 15 naar 25procent en onder Michel1 nogmaals naar 27procent. Eenvoudig gezegd: een bedrijfsleider die een euro winst naar zichzelf wil uitkeren betaalt eerst 34procent vennootschapsbelasting en daarna NOGMAALS 27 procent Roerende Voorheffing op het dividend. Dat geeft een gecumuleerde belastingdruk van 52procent!  Hoezo “buiten schot”??

En wie gaat hier morgen nog een bedrijf willen starten? De slimste toptalenten houden het ondertussen voor bekeken.  Als het zo verder gaat gaan Premier Michel en Alexander Decroo meer starters in het buitenland kunnen gaan feliciteren dan hier ten lande.

Schermafbeelding 2015-10-02 om 15.14.10

Fijn dat Belgen succesvol blijken in het buitenland, maar het is me niet helemaal duidelijk wat de economische meerwaarde hiervan is voor België. Een andere illustratie van de “crowding out” van ons toptalent lazen we vorige week nog in de #TIJD:-

Schermafbeelding 2015-10-02 om 11.12.51

Het argument dat niémand 34procent vennootschapsbelasting betaalt omdat er zo veel aftrekken zijn wordt door de SP.a studiedienst zelf aan flarden geschoten: een (dringend noodzakelijke) belastingverlaging van 34 naar 25procent zou de schatkist 1,5 miljard Euro kosten zo heeft men daar berekend. Veel geld voor een groep die volgens Rudy De Leeuw “buiten schot” blijft.

Verder beweert De Leeuw dat ook “de vermogenden buiten schot blijven”. Toch een bizarre stelling in het meest herverdelende  land van de ganse OESO, waar alle bestaande belastingen op vermogens nu reeds goed zijn voor vijfde plaats in de OESO ranking.

Schermafbeelding 2015-01-06 om 15.26.27

En ook elders komt men inmiddels snel tot het inzicht dat overbelasting meer kost dan het opbrengt. Denken dat een verdere verhoging van de record belastingdruk in dit land voor meer welvaart zal zorgen is een linkse fantasie die geen énkele factcheck doorstaat.

Rijkenstaks

Maar soit, Bart Eeckhout maakt zich over al die dingen niet druk.  De politieke strekking die continu een klimaat van afgunst creëert maakt zich druk over het feit dat er een klimaat van angst wordt gecreëerd. Terwijl kranten als DeMorgen en DeStandaard elke dag bol staan van de bangmakerij tegen het beleid van Michel1. De kunst van de selectieve verontwaardiging.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: