Alles komt terug. #VandenBussche #Crombez Cc @barteeckhout

Alles komt terug.

Neem nu de houding van Open VLD burgemeester Marc Vanden Bussche in Koksijde ten opzichte van de asielzoekers. Die doet héél erg denken aan de houding van John Crombez (en de regering waar hij deel van uitmaakte) ten opzichte van ondernemers.

Vandaag windt Bart Eeckhout zich op over het criminaliseren en stigmatiseren van een bepaalde klasse door de lokale burgemeester. Ik denk onwillekeurig terug aan het criminaliseren en stigmatiseren van een ganse beroepsklasse onder Crombez.

Eeckhout vindt dat in Koksijde “de grenzen van het fatsoen zo ver overschreden worden dat ze niet eens meer in zicht zijn”. Asielzoekers moeten een badge dragen, de politie mag willekeurig controleren in kogelvrije vest en bij het minste vergrijp kan iemand 12 uur vastgehouden worden.

U vindt de vergelijking met de maatregelen onder John Crombez onterecht? Even factchecken:

Onder John Crombez mocht de fiscus op basis van een “vermoeden” binnenvallen bij ondernemers, willekeurige huiszoekingen mochten zònder bevel van een onderzoeksrechter zelfs bij nacht. Er werd een “elitecorps” met supervolmachten opgericht. De bewijslast werd omgekeerd. Stel u voor dat we dat met asielzoekers zouden doen…

Fiscale ambtenaren kregen weliswaar geen kogelvrije vest maar ze mochten eventueel gewapend (!) zijn. U mag kiezen of u dat erger vindt.  Zelfs relatief kleine vergrijpen werden plots met monsterboetes bestraft. Een bepaalde klasse van de bevolking werd continu opgejaagd.

Het criminaliseren en stigmatiseren van een beroepsklasse werd zelfs de coalitiepartners te gortig en ontlokte aan Steven Vanackere de uitspraak dat het wel wat ver ging om “alle ondernemers te brandmerken als fraudeurs“. Gwendolyn Rutten excuseerde zich achteraf voor het repressieve beleid.

Volgens Bart Eeckhout diskwalificeert een soortgelijke houding Marc Vanden Bussche van elke bestuurlijke verantwoordelijkheid. Toch vreemd dat het repressiebeleid van John Crombez volledig aan de aandacht van Eeckhout is ontsnapt. Want ook toen waren de aantijgingen van totalitaire excessen niet uit de lucht. Zelfs de Raad van State vond de aanpak te gortig. Maar op linkse banken en bij linkse commentatoren bleef het stil.

Wat niet weg neemt dat Bart Eeckhout gelijk heeft: er is geen millimeter marge om zulke ideeën te vergoelijken. Of ze nu van Vanden Bussche of Crombez komen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: