.@verbeke_t #middenklasse

Al eens op gelet Tom, dat wanneer voorstanders van vermogenswinstbelasting hun boodschap kracht willen bijzetten ze altijd voorbeelden geven van superrijken, zoals De Spoelberch en  Marc Coucke. Meestal families die hun vermogen zodanig gestructureerd hebben dat hun vermogen sowieso buiten bereik van eender welke vermogenswinstbelasting zal blijven.

En als je aan die voorstanders van vermogenswinstbelasting vraagt van “Wie zijn dat dan “de middenklasse” die zich geen zorgen hoeft te maken over bijkomende belastingdruk?”, dan blijft het plots heel erg stil. Geen enkele politieke partij bakent die begrippen netjes af, hoewel ze centraal staan in het politiek discours.

Natuurlijk wil men die begrippen niet afbakenen. Want wanneer uiteindelijk een nieuwe vermogenswinstbelasting erdoor zal komen dan zal de grootste opbrengst niet van De Spoelberchs en Couckes komen maar van hardwerkende Janssens en Peeters die al vele malen belast werden en die al meer dan de helft van hun vermogen hebben afgestaan voor solidariteit.

Ook wordt in de meeste definities van “middenklasse” geen rekening gehouden met de pensioenongelijkheid in dit land. Een zelfstandige zonder (reeds vele malen zwaar belast) eigen vermogen op pensioenleeftijd is een vogel voor de kat en belandt in armoede. Een ambtenaar wordt op zijn royale pensioen niet steeds opnieuw extra belast hoewel dat eigenlijk een rente is op fictief vermogen. Er zijn in dit land immers geen pensioenreserves, wel een overheidsschuld van 106pct vh BBP.

Ik verzet mij met klem tegen elke nieuwe belasting die voor de zoveelste keer de werkenden, sparenden en ondernemenden treft. Deze klasse is in dit land de zwaarst belaste (de uitgeperste citroenen om het met Geert Noels te zeggen)  en staat gemiddeld meer dan de helft van zijn inkomen af. De creativiteit van de linkerzijde om nieuwe belastingen te heffen op al wie werkt en risico neemt staat in schril contrast met de ijver om te besparen op uitkeringen en subsidies voor al wie dat niet doet.

Voor we voor de zoveelste keer gaan debatteren over vermogenswinstbelasting lijkt het me dus essentieel dat de cruciale begrippen arm, middenklasse, rijk netjes worden afgebakend. In het debat moet ook rekening gehouden worden met de pensioenongelijkheid tussen zelfstandigen en ambtenaren, zoals treffend geïllustreerd wordt in dit voorbeeld

http://m.knack.be/nieuws/belgie/vermogensbelasting-van-1-procent-halveert-rendement-van-spaargeld-van-ondernemers/article-opinion-137791.html

Mijn definitie van “middenklasse” geef ik u hier. De Spoelberchs en Marc Coucke vallen er niet onder. Maar hardwerkende Janssens en Peeters wel. Dat is fair me dunkt.

Schermafbeelding 2016-05-04 om 09.41.48

 

 

As you were.

@gelerobbie

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: