Allez Michel! Komaan Michel! #Spionkop


 

Quo vadis Michel1
Waar gaat het heen met deze regering? In 2014 koos Vlaanderen massaal voor Verandering. Er werd een federale meerderheid gevonden die zo’n project gestalte kon geven. Maar niet alle partners werken even enthousiast mee. Michel1 was een ongeziene, onuitgegeven coalitie. Men sprak van meet af aan van de ‘kamikazecoalitie’. Ze heeft de opdracht om historisch en groots te zijn… of roemloos ten onder te gaan in 2019.

IMG_2393

Ondanks een hobbelig parcours kan de regering Michel1 ondertussen een positief tussenrapport voorleggen. De werkgelegenheid stijgt, de werkloosheid neemt af en de koopkracht stijgt. Een ongelofelijke prestatie tegen de achtergrond van dure nationale stakingen die wegen op het budget, verlammende betogingen en moslimterreur met langdurige negatieve effecten.

Op Asiel en Migratie voert Theo Francken een homerisch gevecht. Op dat departement is de #KrachtVanVerandering zeer zichtbaar. Een voorbeeld: in plaats van criminele illegalen te regulariseren zoals Wathelet deed onder DiRupo1, stuurt Theo Francken op grote schaal criminele illegalen terug naar hun thuisland.

Schermafbeelding 2016-06-13 om 12.03.57

 

Toch blijft de vraag: wat is het project van deze regering? Het antwoord op die vraag krijgen we in september .. of helemaal niet meer. Nadien zijn de blikken al teveel gericht op de verkiezingen van 2018 en 2019. Als er een trendbreuk komt dan is het nu of nooit.

Wat zal het worden? Kiest men voor een moedig, positief project dat hoop geeft, dat mensen ruimte geeft om te ondernemen? Kiest men voor een klimaat dat ondernemerschap beloont, dat werken stimuleert? Komen de beloofde fiscale vereenvoudiging en daling van de lasten er? Het “duaal tarief” dat Minister Van Overtveldt voorstelde wees in die richting. Het werd onmiddellijk afgeschoten door Kris Peeters die voor zulke maatregel als UNIZO voorzitter en Vlaams Minister-President had gepleit. Wat bezielt CD&V?

Schermafbeelding 2016-01-30 om 13.27.31

Of komt er helemaal géén trendbreuk? Kiest men voor méér van hetzelfde zoals CD&V wil. De christen-democraten boksen in deze regering ver boven hun wegzakkende electorale gewicht. Hun pad is dat van aarzelende hervormingen op zijn Belgisch: ‘kicking the can down the road’. Schulden doorschuiven naar de volgende generaties zoals dat de voorbije 40 jaar de regel is geweest. Nieuwe besparingen die nooit ver genoeg gaan, gelardeerd met nieuwe symboolbelastingen zoals de speculatietaks en de vermogenswinstbelasting.  Dure symbolen met onzekere opbrengst en onberekende, negatieve effecten zoals kapitaalvlucht en versnelde vlucht van talent naar het buitenland. De vraag wie hier morgen voor welvaart zal zorgen moet beantwoord worden met ambitie en moed, eigenschappen die bij CD&V totaal ontbreken.

Michel1 heeft de opdracht om groots te zijn. Maar die ambitie is er door de guerilla van CD&V tegen electorale gigant N-VA nooit uitgekomen. Charles Michel heeft zich in de eerste helft van de regeertermijn onderscheiden als een gewiekst dealmaker. Nu hebben we steeds harder een leider nodig. Iemand die de rust herstelt, ambitie en gezag uitstraalt en de moed toont om het systeem te hervormen ondanks hevige weerstand door een militante minderheid. Michel moet uit de schaduw komen en nadrukkelijk het voortouw nemen. MR heeft alles te verliezen als dat niet gebeurt.

Schermafbeelding 2016-06-13 om 15.08.20

De begrotingscontrole in september is hét moment voor deze regering om haar stempel te drukken en zal bepalend zijn voor de appreciatie van de kiezer voor haar moed en leiderschap – of het gebrek daaraan. Wordt het ‘Tous ensemble’ de hand aan de ploeg en hoopvol vooruit? Of ‘Tous ensemble’ vastklampend aan onbetaalbare voorrechten die gefinancierd moeten worden door steeds nieuwe lasten. Belastingen die moeten verhullen dat de welvaart voor de volgende 30 jaar al werd geconsumeerd door onbetaalbare beloftes en voorrechten aan al wie nu op straat komt, Cara Pils in de hand.

Wint de kiezer of winnen de zuilen? Of geen van beide, wat de facto een overwinning is voor het eeuwigdurende status quo à la Belge. Stagnatie mag geen optie zijn. Komaan Michel!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: