Peersman.

Sommige columns blijven hangen. De opinie van Peersman bijvoorbeeld, “BETER EEN INVESTERINGSPARADIJS DAN EEN BELASTINGPARADIJS” verschenen in De Standaard op 21 maart 2017. De auteur stelt daarin onomwonden dat ons fiscaal stelsel fundamenteel unfair is voor kleine bedrijven.

Ik citeer: “Het huidige systeem is inefficiënt en oneerlijk. Vooral bedrijven die niet gebruikmaken van fiscale spitstechnologie zijn slachtoffer. Zij betalen het maximumtarief van 34 procent, en daarna nog eens 30 procent roerende voorheffing op de uitgekeerde winst. Dat scheelt een slok op een borrel in vergelijking met bedrijven die profiteren van talrijke aftrekposten en eigenaars die hun winsten incasseren via meerwaarden. Een hervorming die bestaat uit een verlaging van het maximumtarief en een snoeibeurt in de aftrekposten is dan ook gegrond.”

Perfect verwoord én een feitelijke weergave van de realiteit. Aangezien het adagium van Kris Peeters en CD&V “de strijd voor een rechtvaardige fiscaliteit” is zou je denken: die verlaging van de vennootschapsbelasting gecombineerd met een drastische snoeibeurt in de aftrekposten, die zal er dringend komen. Helaas.  Plots blijkt het “herstel van de eerlijkheid” of het stimuleren van getalenteerde nieuwkomers in ons ondernemingslandschap toch niet zulke prioriteit te zijn.

Peersman verlaat immers onmiddellijk de piste van “rechtvaardige fiscaliteit” en plots blijkt “jobcreatie” de hoogste prioriteit te zijn. En wij die dachten dat het de regeringspartners vooral om “rechtvaardige fiscaliteit” te doen was?

Schermafbeelding 2017-03-31 om 17.58.55.png

 

CD&V koppelt de verlaging van de knettergekke belastingtarieven aan de invoering van een nieuwe meerwaardebelasting. Welke gevolgen zal dit hebben?

Wie in dit land onderneemt en met zijn bedrijf of vennootschap klein blijft ontsnapt niét aan de gecombineerde belastingdruk van 54 pct. Het sop is met andere woorden de kool NIET waard. Er is géén risicopremie, geen incentive om je ganse hebben en houden op het spel te zetten, geen incentive om toptalent aan te trekken, of een goedbetaalde job te laten schieten om het solo te proberen. Je moet een beetje zot zijn om dat wel te doen.

“Zelfstandig starten” wordt zo steeds meer een keuze uit armoede, omdat men niet gekwalificeerd is voor een goed betaalde topjob. Die toestand leidt tot een verschraling van het KMO landschap.  Toptalent heeft andere opties. Een veilig bestaan in de ambtenarij of starten in het buitenland. Waar gaan de topbedrijven van morgen vandaan komen als we geen brede pool van gezonde KMO’s koesteren?

Maar er is meer. De enige manier om echt welvarend te worden in dit land is door van uw bedrijf een ‘going concern’  te maken. De vennootschap met andere woorden zo snel mogelijk te doen groeien zodat je aandeelhouderswaarde creëert. Meerwaarde dus. In de hoop dat je later uw bedrijf kan verkopen en kan cashen op de belastingvrije meerwaarde van uw aandelen. Want winst uitkeren betekent een gecombineerde belastingvoet van 54 pct, dat heeft geen enkele zin.

Maar ook dit wil CD&V nu gaan ontmoedigen. De laatste fiscale oase in onze belastingwoestijn verdwijnt op die manier. Niet alleen belast de overheid meer dan de helft van uw winst meteen weg, men wil nu ook het creëren van meerwaarde gaan ontmoedigen. Je moet geen genie of topeconoom zijn om de perverse effecten van zulke nieuwe meerwaardetaks in te schatten.

Ik ben het loeiend oneens met Peersman die toegeeft dat “het huidige systeem  inefficiënt en oneerlijk is” om dan in de volgende alinea’s te argumenteren dat KMO ondernemers eigenlijk de boom in kunnen, omdat de overheid nu eenmaal andere prioriteiten heeft. En ik ben het beu dat centrum partijen de ondernemers enkel zien staan wanneer de verkiezingen naderen of voor foto opportuniteiten. Enig respect voor ondernemers is bij CD&V totaal onbestaande.

Schermafbeelding 2017-03-31 om 19.05.52.png

Een hervorming en vereenvoudiging  van het fiscaal landschap dat nu “ inefficiënt en oneerlijk is”  zoals voorgesteld door Johan Van Overtveldt is dringend, noodzakelijk en herhaaldelijk beloofd. Deze geplande hervorming maakt het stelsel rechtvaardiger en billijker. Het blokkeren van deze broodnodige hervorming is een politieke afrekening door CD&V die   N-VA het licht in  ogen niet gunt. De ‘staatsdragende partij’ van weleer die pokert met onze welvaart uit puur politiek-strategische belangen. De ondernemers gaan dit niet vergeten. Bij CD&V beseft men niet dat een breed, divers en gezond KMO landschap de voedingsbodem is voor de topbedrijven van morgen. Van een langetermijnvisie op fiscaliteit en ondernemerschap is bij de christen democraten geen spoor. Liever kleine bedrijven kaalplukken om subsidies gooien naar grote bedrijven en multinationals die de boel zonder verpinken sluiten zodra de subsidiestroom opdroogt. Wat een armoe.

Schermafbeelding 2015-08-07 om 15.00.35

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: